top of page

BLOG/PRESA

 24 IANUARIE-SÄ‚RBÄ‚TOARE NAÅ¢IONALÄ‚ A ROMÂNIEI

ZIUA PRINCIPATELOR ROMÂNE (1859)

LA MULŢI ROMÂNIA!

UNIONIŞTI ŞI MÂNDRI

Ardoarea românilor de a convieţui între graniţele aceluiaşi stat naţional unitar este foarte veche. Formarea naţiunii române este un proces adânc înrădăcinat în istorie, complex. Unirea românilor sub acelaşi steag a fost posibilă prin numeroşii unionişti pe care i - au avut românii de - a lungul vremurilor, buni mentori pentru semenii lor, dar şi comprehensiunii că numai prin efort comun, uniţi într - un singur stat pot fi apărate valorile supreme ale românilor.

Ca momente de marcă pe această linie unională a românilor au fost Unirea Ţărilor Române de la 1600, Unirea Principatelor Române din 1859, statul unitar român fiind desăvârşit în anul 1918 prin Marea Unire, ce a readus la matca patriei străbune teritoriile Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei.

Mari conducători ne - au călăuzit pe drumul unional: MIHAI  VITEAZUL, ALEXANDRU IOAN CUZA, FERDINAND I. Pentru ÃŽMPLINIREA  ACESTUI  IDEAL  MÄ‚REÅ¢, zeci de mii de români s - au jertfit în primul război mondial - Războiul de ÃŽntregire NaÅ£ională, între anii 1916 - 1918. Sunt de neuitat, spre exemplu, actele de eroism ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu. La loc de cinste se află ÅŸi înalta patroană a Crucii RoÅŸii Române, Regina Maria, cu întregul său periplu de ajutorare a răniÅ£ilor acestui război prin spitalele ÅŸi punctele de adunare a lor. Din acest război au ieÅŸit victorioase statele Antantei, iar imperiile vecine - rus ÅŸi austro - ungar, care stăpâneau teritorii româneÅŸti, s - au destrămat. Astfel, s - au creat importante premise pentru făurirea statului naÅ£ional unitar român, pe deplin justificată: aceeaÅŸi origine, istorie, limbă de vorbire, aceleaÅŸi tradiÅ£ii, obiceiuri, păsuri, trebuinÅ£e, simţăminte, speranÅ£e, gânduri. Foarte importante au fost ÅŸi  tenacitatea, dăruirea ÅŸi curajul poporului român în realizarea acestui Å£el suprem. Să ne reamintim aici ÅŸi de contribuÅ£ia unor mari români unioniÅŸti, precum Vasile GoldiÅŸ, Iuliu Maniu în Transilvania, Iancu Flondor în Bucovina, Ion InculeÅ£ în Basarabia.

Aşadar, avem înaintaşi de o deosebită valoare morală, ce s - au sacrificat pentru consolidarea, dezvoltarea, evoluţia naţiunii, cu care ne mândrim. De SĂRBĂTOAREA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI, 24 IANUARIE, GÂNDIM PIOS LA ACEŞTIA, CU ADÂNCĂ RECUNOAŞTERE A MERITELOR ŞI JERTFELOR LOR.

Ne mândrim, de asemenea, cu oamenii talentaţi ai acestei naţii, care au lăsat urmaşilor lor creaţii de o deosebită valoare culturală, ADEVĂRATE REPERE NAŢIONALE. Una este ,,Luceafărul’’ poetului nostru naţional Mihai Eminescu, care aprecia că, creştinismul ,,a păstrat unitatea noastră ca neam, a fost stânca de care s - au izbit năvălirile străine’’. Altele sunt ,,Pasărea Măiastră’’ a lui Constantin Brâncuşi, ,,Carul cu boi’’ al lui Nicolae Grigorescu şi multe altele ale acestora, precum şi ale altor români.

Avem români cu faimă ştiinţifică, mari inventatori, cu care ne mândrim: Aurel Vlaicu, Victor Babeş, Ioan Cantacuzino, Ana Aslan, George Emil Palade, laureat al premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină şi multi alţii.

Actuale sunt şi reuşitele unor elevi români la diverse olimpiade, competiţii europene, internaţionale, unde obţin de mulţi ani medalii, premii. Ştiinţa şi priceperea unor elevi şi studenţi în diverse domenii au atras atenţia şi altor naţiuni, fapt pentru care au primit recunoaşterea capacităţii lor prin acordarea de diferite burse de studii, angajări în cercetări de diverse tipuri în străinătate.

Titlurile mondiale obţinute de sportivii români în competiţii ne fac cinste, aceştia devenind vectori de valoare românească. Prima notă de zece în gimnastica mondială a fost obţinută de românca Nadia Comăneci.

Ne onorează şi acceptarea României în Alianţa Nord Atlantică din anul 2002 şi aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, fiind recunoscut potenţialul ţării noastre ca factor de stabilitate în Europa de Sud Est.

Ne flatează interesul străinilor pentru meleagurile româneşti, fiind totodată atraşi şi de ospitalitatea, sociabilitatea românilor. Avem Munţii Carpaţi, dar avem şi Dunărea şi Delta Dunării, ca Rezervaţie a Biosferei. Şi, să nu uităm de Marea Neagră, de litoralul românesc. Şi exemplele de mândrie şi onoare pot continua, atât din vremurile mai îndepărtate, cât şi din cele contemporane.

În esenţă, avem cu ce şi cu cine să ne mândrim la SĂRBĂTOAREA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI, la 24 ianuarie, astăzi când se împlinesc 156 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859). LA MULŢI ROMÂNIA! PENTRU ROMÂNIA MARE!

TotuÅŸi, pentru realismul ÅŸi echilibrul care ne caracterizează, trebuie să menÅ£ionăm că există ÅŸi ,,ce’’ ÅŸi ,,cine’’ care nu ne onorează  ÅŸi cu care nu ne mândrim. Dar aceasta, se întâmplă după cum se întâmplă ÅŸi cu neghina printre grâu, cu uscăturile în pădure ÅŸ.a.m.d. Să ne străduim să fie cât mai puÅ£ine din acestea. Åži să întindem mâini spre semenii noÅŸtri de dincolo de hotare, CU CONÅžTIINÅ¢A NOASTRÄ‚ NAÅ¢IONALÄ‚ care ne caracterizează.

 

Conf. univ. dr. Mariana Iancu

PreÅŸedinte ASOCIAÅ¢IA ATITUDINEA CIVICÄ‚ IANCU MARIANA

PENTRU ROMÂNIA MARE!
Postare recentă
24 IANUARIE-SĂRBĂTOARE NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

ZIUA PRINCIPATELOR ROMÂNE (1859)

UNIONIŞTI ŞI MÂNDRI

Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page